Kuinka usein akupunktiossa tulisi käydä?

Tämä on tietenkin yksi yleisimpiä kysymyksiä akupunktiohoitoon hakeutuvilla. Ja vastaus on todella ärsyttävä: ”Riippuu tilanteesta.” Näin vastaan aina, sillä se todella on näin. On myös koulukunta kohtaisia eroja siinä, kuinka tiheää hoitoa suositellaan ja tehdään. Olen huomannut erittäin hyväksi ja tehokkaaksi hoidoksi aloittaa hoidot kolmena päivänä peräkkäin, joka on Nei Jing koulun hoitosuositus. Suosittelen aina kolmea hoitopäivää peräkkäin, jos kyseessä on pitkään jatkunut ja vakavampi tilanne. Esimerkiksi, jos sinulla on jatkuvia kipuja ja särkyjä joihin tarvitset kipulääkettä, olet nukkunut jo pidempään, useamman kuukauden (tai vuoden!) huonosti tai sinulla on jokin vakavampi tai sitkeä sairaus. Kolmella perättäisellä kerralla hoito saadaan erittäin hyvin alkuun ja teho on nopeampi ja parempi kuin, että jos tulisi hoitoon kerran viikossa kolmen viikon ajan.

Jos taas tilanteesi on hieman lievempi, on jonkin verran stressiä, ehkä vähän kolotuksia hartioissa (kelläpä ei olisi!), vatsa vähän jumissa tai löysällä tai pientä päänsärkyä niin sinulle sopii aloittaa hoidot yhdellä kerralla ja tulla seuraavalla viikolla uudestaan. Näin on myös usein akuuteissa, mutta lievemmissä kivuissa. Monesti on myös niin, ettei kertakaikkiaan pääse tulemaan hoitoon kolmena päivänä peräkkäin ja se on ihan ok. Ei tehdä siitä stressiä, vaan tulet silloin kun pääset.  

Me ihmiset olemme kaikki yksilöitä ja eri ihmiset myös reagoivat hoitoihin eri tavoin. Joskus käy niin hyvin, että unettomuus tai lonkkakipu loppuu yhdellä hoidolla eikä sitten tarvitse välttämättä tulla uudestaan hoitoon. Toisinaan taas hoidon vaikutusta saa hieman odottaa. Kuitenkin yleensä aina ensimmäisen hoitokerran jälkeen tulee voimakas rentoutuminen ja väsymys, ja joskus siihen liittyy myös palelua. Hoidon jälkeen voi olla myös hieman ”tyhjä pää” olo, sillä lailla hyvällä tavalla. Tai niin kuin eräs asiakas asian ilmaisi ”Ei ollut koko päivänä huolen häivää!”.

Useimmiten hoitoja on hyvä jatkaa jonkin aikaa kerran viikossa ja kun tuntuu siltä, että vointi on muuttunut parempaan suuntaan, hoitokäyntejä harvennetaan. Jatkokäynnit voivat olla, taas kerran tapauksesta riippuen, joko kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kuussa. Nyrkkisääntö on, että niin monta vuotta kuin sairaus (tai ongelma) on jatkunut niin, niin monta kuukautta käydään hoidossa kerran viikossa. 

Sääntöihin on aina poikkeuksia. Niska-hartiaseudun lihasperäisten kiputilojen hoidossa akupunktiohoidon voi aloittaa yhdellä kerralla ja tulla seuraavan kerran kuukauden päästä. Tämä sopii hyvin esimerkiksi päätetyön tekijöille, kampaajille tai pienten vauvojen ja lasten äideille. Ja kaikille joilla on hartiat jumissa! Silloin suosittelen kuiva- tai liukukuppausta, jolla saadaan hartialihasten verenkierto erittäin tehokkaasti liikkeelle. (Tämä kuppaus muoto sopii lähes kaikille, ihoon ei tehdä reikiä.)

Otamme siis huomioon sen, mikä on Sinun tarpeesi ja toiveesi hoidolle! 😊

Lämpimästi tervetuloa rentoutumaan arjen kiireiden keskellä akupunktioon!